top of page
Duvar Kalınlığı Analizi

Duvar Kalınlığı Analizi

Duvar kalınlığı analizi genellikle ;

  • Üretim kaynaklı hataların saptanması,
  • PŞV işleminden sonra et kalınlığının istenilen tolere aralığında olup olmadığının kontrolü
  • Parçanın deformasyonunu , ömrünü , dayanımını ve çeşitli testlerden geçen parçaların karakterizasyonunu

 

Tahribatsız brir şekilde uygulandığından tercih edilir. X Ray CT cihazı ile son ürünün tamamının et kalınlığını katı model olarak mümkündür. Parça manupulatöre koyularak, yoğunluğuna ve boyutuna göre akım değeri (uA) ve Kv değeri girilir. Penetre edilen parçanın radyografisi istenilen kontrast değerinde ise, (Şekil a) parçanın taranma işlemi başlatılır. Taranmış dosyayı VG yazılımınde analize hazır hale getirildikten sonra ; Wall Thickness Modülü ile et kalınlığı analizi gerçekleştirilir. Tolerans değerlerini kendimiz ayarlayabildiğimiz gibi ,- parçanın kendi içinde- et kalnlığı değişimini karşılaştırdığını görebiliriz.

                        

Uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar,

Parçanın pentre edilebilir olması gerekmektedir. Yoğunluk farkı ve içerdeiği malzeme miktarının azami ölçülerde olması daha doğru bir sonuç verecektir.

Parçayı yüksek kalitede taramak daha fazla sonuç verecektir. Yapılan ölçümlerin hassasiyetlerinde sapma miktarları göz önüne alınmalıdır.

Analiz sonuçları

Et kalınlığı parça üzerinde değişiklik gösteriyorsa ; bu her zaman kötü değildir. Belirli tolere aralıkları içerisinde et kalınlığı değişimi gözlemlenmesi doğal bir haldir. Fakat renk dağılımında çok açık (incelme)

yada çok koyu bölgeler (kalınlaşma) var  ise  ; bu bölgelerden ölçüm alınmalıdır. Ölçümlerin alınma bölgelerine bağlı olarak ; o bölgelerde yük altında çalışıp çalışmaması , işleme yüzeylerine olan mesafesi vs. gibi parametreler eşliğinde değerlendirmeler yapılırsa analiz daha sonuç verecektir.

bottom of page